Groundscore
Image default
Business / Food and Related Products

De luidste concerten ooit

Bij het bezoeken van een concert moet het geluid natuurlijk niet te zacht staan. Maar te zacht is een relatief begrip, en als iemand een afwijkende mening over decibelniveau heeft zijn dat wel rockbands. Deze bands houden er van om dreunende drums en gillende gitaren zo luid mogelijk te laten klinken. De volgende bands hebben het echter wel heel gek gemaakt; hierondereen lijst van de luidste concerten ooit gemeten.

 

The Who

Bezoekers van concerten dragen vaak gehoorbescherming, dat blijkt vaak ook nodig te zijn om geen gehoorbeschadiging op te lopen. Zo is bij een concert van The Who in 1976 een volume van 126 decibel gemeten. Ter vergelijking, als je met je oren óp een drumkit zit is dit het geluidsniveau van een aanslag op de drum. Een kleine paar minuten meepakken van een concert op dit geluidsniveau betekent gegarandeerde gehoorschade.

 

UB40

Van deze band zou men niet direct verwachten dat de muziek heel hard staat, de muziek is namelijk vrij rustig en zacht. Echter, tijdens een optreden in Groot-Brittannië in 2014 was het geluidsniveau zo hoog dat bezoekers meldingen gaven van bloedende oren en hartkloppingen. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest.

 

Rage Against The Machine

Tijdens het optreden van deze band op Pinkpop in 1994 werd een aardbeving gemeten die een 1,0 scoorde op de schaal van Richter. Je kan je voorstellen wat voor geluid bij deze trillingen past. Rage Against The Machine? Misschien hadden ze beter Rage Against The Ears kunnen heten.

 

KISS

De Amerikaanse band, bekend om hun stadium anthems en interessante make-up en costuums, heeft in Ottowa in 2009 een concert gegeven dat 136 decibel scoorde. Dit geluid is vergelijkbaar met een luchthoorn naast je oren. Het heeft bij dit volume dan ook niet echt nut meer om gehoorbescherming te dragen; binnen een paar seconden loop je gehoorbeschadiging op.

 

Gehoorbeschadiging opgelopen bij een concert en op zoek naar de mogelijkheden voor gehoorbescherming en gehoorapparaten? Bekijk hier het aanbod en de regelingen omtrent vergoeding en eigen risico.

 

http://www.hethoorhuis.nl