Groundscore
Image default
Offers

Wat zijn Altcoins? We leggen de term uit

 

De wereld van de cryptomunten is groot en blijft snel groeien. Wanneer Bitcoins wordt genoemd, wordt vaak de term Altcoins en litecoin koers gebruikt. Deze bloglegt uit wat er achter zit. Er is een groot aantal Altcoins op de markt en dat betekent veel investeringsmogelijkheden. De Bitcoin-prijs is nu zo hoog dat het voor veel investeerders niet langer interessant lijkt. Hier komen de oude munten binnen, want er zijn nog steeds onontdekte schatten.

Wat zijn Altcoins?

Altcoins is een Engelse samenstelling van “alternative” en “coins”. We hebben het dus over alternatieve cryptomunten en de Bitcoin dient als referentie omdat het de eerste (bekende) alternatieve cryptomunt in zijn soort was en nog steeds de markt leidt.

Altcoins zijn allemaal cryptografische valuta naast de Bitcoin. De bekendste Altcoins zijn Ethereum, Ripple en Litecoin koers. Ze hebben nu ook een extreem hoge marktkapitalisatie en worden miljoenen keren per dag verhandeld. Relatief nieuw in de topklasse van oude munten is de IOTA, die nog maar enkele maanden op de markt is. In totaal zijn er honderden Altcoins, waarvan er vele zeer klein zijn en nog steeds hopen op een doorbraak.

De blockchain-technologie als basis

Net als de Bitcoin zijn de meeste Altcoins gebaseerd op blockchain-technologie. Dus als je geïnteresseerd bent in cryptomunten, is het de moeite waard om niet alleen naar de Bitcoin te kijken, maar ook naar Altcoins en de litecoin koers. Dit komt omdat er vaak een groot potentieel voor rendementen op de loer ligt, vooral tegen lage prijzen. Er is echter nooit een garantie en er moet altijd rekening worden gehouden met de risico’s, zoals we hier zullen uitleggen.

Crypto-valuta: het risico vloeit voornamelijk voort uit sterke schommelingen

Het grootste risico van cryptomunten is de hoge fluctuatiemarge. Zo kan het de ene dag 60 procent in de hoogte gaan en de volgende dag 80 procent naar beneden. Deze ontwikkelingen kunnen slechts in enkele gevallen worden voorspeld, omdat ze vaak geen specifieke redenen hebben.

Grote beleggers spelen een belangrijke rol en hun acties kunnen een belangrijke invloed hebben op de koers van het aandeel. Dit brengt de psychologie in het spel, omdat veel normale investeerders de trends graag volgen. Het gedecentraliseerde principe van cryptomunten wordt vaak genoemd als een voordeel, maar leidt er ook toe dat geen enkele instelling ingrijpt om de stabiliteit te reguleren en te waarborgen.

Sterke schommelingen zullen dus ook in de toekomst tot de normale dagelijkse gang van zaken behoren. Als belegger moet je dit weten voordat je je eerste investering doet en alleen geld gebruiken dat je kunt missen als dat nodig is. Deze regel is altijd van toepassing geweest op de kapitaalmarkt en op zeer speculatieve producten zoals cryptomunten.